kasvuhooned

372 555 10 450

info@mwlconstruct.eu

372 555 10 450

info@mwlconstruct.eu

MITU JA MILLISEID TAIMI ISTUTADA 10 m² SUURUSESSE KASVUHOONESSE?

Kasvuhoone
Kasvuhoone
Kasvuhoone
Kasvuhoone

Kas mõtled ja plaanid juba oma kevadist kasvuhoone sisustamist taimedega, aga ei tea või ei oska otsustada, et milliseid taimi ja kui palju?

Kui palju mahub näiteks ühte 2,5 m x 4 m suurusesse kasvuhoonesse?
   * 10m² kasvuhoonesse mahub kaks 1m laiusega peenart, vahekäiguks tuleks jätta 50 cm.
* Mõlema küljepeenra suurus 1 m x 4 m= 4 m², pluss otsas 2,5 m², kokku kasvupinda 8,8 m².
* Lihtsaim on alustada varakevadise aed- ehk köögiviljaga kasvuhoone peenras. Peenar on kasulik ette valmistada juba sügisel. Kui aga kasvuhoone sai alles kevadel püsti, siis tasub seda teha esimesel võimalusel. Kasvusubstraadiks sobib mullasegu, milles on 1 osa mättamulda ja 2 osa komposti.
* Kasvuhoones liikuda ja tegutseda peab olema mugav. Seega tee peenrad kasvuhoone külgede äärde nii, et kahe peenra vahele jääb käigutee. Varakevadise köögivilja kasvatamiseks kasuta kasvuhoone ühe poole peenart, teine peenar jäta kurgi ja tomati kasvatamiseks.

Kasvuhoone

Mitu taime on optimaalne?
Tomatitaimi võiks olla umbes 10, paprikataimi 3, tšillit 1, baklazaani 1, kurki 6 ja miks mitte ka midagi eksootilisemat: viinamarju 3.

Tegemist on lihtsalt ühe väga avara, õhulise ja soovitusliku ettepanekuga, mis annab võimaluse taimede vahele lisaks veel erinevaid ürte ja maitsetaimi juurde istutada. Aga eks igaüks valib taime sordid ja nende hulga ikka vastavalt oma vajadustele.
Samuti soovitame kasutada tomatite, kurkide ja paprikate puhul erinevaid sorte, nii saate rikkalikuma saagi.
Viinamarja suhtes peab igaüks ise otsustama, et kas soovib neid või mitte.

MITU JA MILLISEID TAIMI PLANEERIDA ÜHTE 10 m² SUURUSESSE KASVUHOONESSE?

 

Paljud aednikud omavad kogemust, kus ostetakse kevadel taimi suures rõõmus ja eufoorias liiga palju kokku. Kõik tunduvad head ja ahvatlevad ning ei suudeta loobuda…

Kui taimi liiga tihedalt istutada, siis on kasvuhoones väga ruttu üks suur džungel, kus ruumi ja päikest nappima hakkab. Lõpuks kannatavad taimed selle kitsikuse käes ja kindlasti väheneb ka saagikus. Midagi ilusat selles vaatepildis ka ei ole.


Mitu taime on optimaalne?

* Tomatitaimi võiks olla kasvuhoones 10, paprikataimi 3, tšillit 1, baklažaani 1, kurki 6 ja viinamarja 3. Peale seda peaks ruumi jääma ka mõned ürdid või maitsetaimed nende vahele istutada.
Kas taimed ise ettekasvatada või osta?
* Soojanõudlike köögiviljataimede ise ettekasvatamine nõuab tööga alustamist juba märtsi algul. Taimi tuleb ette kasvatada küttega kasvuhoones, sest nad on soojalembesed, päevane temperatuur peaks olema 22–25°, öösel 20–22°, kasvupinnase temperatuur 24–26°. Ettekasvatatavad taimed ei tohi kannatada valgusepuudust. Kui vajalikke tingimusi pole, on lihtsam taimed osta.
* Kui alustad kasvuhoone sisustamist maikuus, siis uuri, milliseid erinevaid tomati-, paprika-, kurgi- või baklažaanitaimi pakuvad aiandusärid või -laadad.

 

Kasvuhoone

Kuidas taimi istutada?
* Taimed võiks istutada V-kujulisse mustrisse, siis on valgusolud nende kasvuks soodsamad. Kasvukohale istutamisel jälgi taimede vahekaugust. Tomatitaimi istutatakse 35–40 cm vahega, kurgitaimede vahe peaks olema 30–40 cm. Paprikataimi võib 1 m² istutada kuni 10, baklažaane kuni 6 taime.
* Kurgi- ja tomatitaimed vajavad toestamist, sest kasvavad suve jooksul jõudsalt pikkusesse. Enne taime kasvukohale istutamist aseta nöör istutusauku, siis on edaspidi kasvuajal lihtsam nööri ümber taime keerutada.
* Kasvuaegne hooldamine seisneb eelsoojendatud veega kastmises, tomatil-kurgil on oluline kärpida külgvõrseid.

Kasvuhoonesse sobivaid sorte:
    * Tomat ’Tigerella’ on keskvarajane, indeterminantne sort*, taime kõrgus 2–2,3 m. Viljad on 100-130 g, ümarad, triibulised, maitsvad.
* Kurk ’Zozulja’ F1 on partenokarpne*, silindrilised viljad on 14–24 cm pikad.
* Paprikal ’Golden Calwonder’ on keskmise kasvuga, koonilised, kollased ja mahlased viljad, kaal 100–120g.
* Baklažaani ’Long Purple’ taimede vahekaugus peab olema 80 cm, istutamisest saagini kulub 80 päeva.

KUIDAS KASUTADA KASVUHOONET ENNEM TAIMEDE SISSESEADMIST JUBA VARAKEVADEL?

 

Alati on midagi, mida seal teha, hoida või kasvatada – aastaringselt!

VARAJASED AEDVILJASORDI SEEMNED JA NENDE KÜLVAMINE:

* Seemnete külvamise osaks planeeritav peenar tuleks jaotada nii, et oleks neli külvirida. Seemnete ostmisel tasub lugeda pakendil olevad sordikirjeldusi. Kirjas on enamasti, kas tegemist on varase või hilise sordiga, kas ja millal külvatakse seemned avamaale õuepeenrasse (kasvuhoone peenrasse võib teha külvi varem kui avamaale) või kasvatatakse taimed ette. Samuti on pakil istutus- või külviskeem (taimede vahekaugused) – sellest on soovitatav kinni pidada, sest need andmed aitavad teil saada head saaki ja kvaliteetset köögivilja.
* Väikesi seemneid (nt porgandil või salatil) on enamasti pakis väga palju. Neid on mõtet külvata üsna hõredalt, et vältida liigtihedat noortaimerida, kust üle poole tuleks välja harvendada.
* Aedsalati, redise, spinati seemneid võib soovi korral külvata paar korda 10päevaste vahedega.
* Viimane külv peaks olema mai teisel poolel, sest pikapäevataimede kasvatamine suvel ei õnnestu – nad lähevad kiiresti õitsema.
* Varakevadel, kui ööpäeva keskmine temperatuur on juba jõudnud mõne kraadiga plussi, külva peenrasse redise, salati, spinati, salatsibula, aedherne, mõne varajase porgandisordi või aedtilli seemned. Meetrilaiusele peenrale mahub 4 rida, reavaheks jäta 20 cm.
* Nutikas valik on osta ettevalmistatud seemnelindid. Neid on lihtne maha panna ja taimi ei pea harvendama. Niisuta seemnelinti enne külvi vees, siis on idanemine kiirem ja ühtlasem! Tõmba umbes 5cm sügavused külvivaokesed, aseta lint vakku ja kata kasvumullaga; vajuta külvirida kindlasti kinni. Kastmiseks kasuta eelsoojendatud vett ja kasta läbi peenikeste avadega kastekannusõela, et veejuga ei oleks tugev.
* Kata külvid esialgu 4-kihilise kattelooriga. Kasvuhoone soojenemisel saab katteloori kihte eemaldada. Redis, salat ja spinat annavad saaki 30–40 päeva pärast.
* Ka kasvuajal on vaja taimi kasta eelsoojendatud veega, külm vesi rikub taimede ainevahetust ja aeglustab kasvu. Kasta hommikupoolikul, siis kuivavad taimede lehed õhtuks ära (märjad lehed lähevad mädanema).

VARAJASED AEDVILJASORDID:

Kui ihaldad võimalikult vara omakasvatatud aedvilja süüa, eelista varajasi sorte.
* Porgandid kasvavad 70–80 päeva, varajaseks kasvatamiseks sobivad sordid ‘Pariisi turg’ (juurvili on ümmargune, ülesvõtmisega hilinedes saad lõhenenud juurikad) ja ‘Napoli’ F1 (sileda koorega ja lõhenemiskindel).
* Salatsibula sortidest on ‘White Lisbon’ kiirekasvuline pealsesibul, kasvuaeg 50 päeva, kasuta värskelt.

* Aedherne varane sort ‘Valma’ on madalakasvuline, taime kõrgus 35–65 cm, tõusmetest 40–58 päeva tehnilise küpsuseni.
* Spinati sortidest on hea tumeroheliste lehtedega vitamiinirikas ‘Viking’.
* Salat ‘Grand Rapids’ on käharaleheline, dekoratiivne, maitsev ning haiguskindel.
* Redise varajane sort ‘French Breakfast’ on poolpika silindrilise kujuga ja kahevärviline: ülaosa punane, alumine kolmandik valge. Väga maitsev ega tohletu!

KUI ILM JA TEMPERATUUR SOBILIKUD, SIIS  SAAME ALUSTADA TOMATI,- KURGI, -PAPRIKA JA MUUDE TAIMEDE ISTUTAMISEGA!

Varajaste köögiviljade alt vabanenud peenrale võib nüüd istutada ka tomati,- paprika- ja muud taimed. Tomatitaimede vahele soovitame istutada basiiliku- või mõned muud maitsetaimed, et viljade kõrval ka vürtsi oleks!

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This